Kun on hinkua, ei ehdi vinkua…

01/03/2023

3.1.2023. Jestas, miten "värikäs" vuosi 2022 lopulta olikaan. Alku näytti harmaalta. Isän menehtyminen ja siitä käynnistynyt kuukausien sukellus etäiseksi jääneen isän elämään sekä hautajaisjärjestelyt ja kuolinpesän hoitaminen koukeroineen. Huh, mutta tulipahan hoidettua ja ehdottomasti kannatti, etenkin se sukellus. Mutta mennäänpä nyt hinkuun.

Syksyllä onnistuin pääsemään Web-ohjelmointikoulutukseen - paino sanalla Onnistuin. Koodaus on ollut kiva harrastus jo vuosia, mutta koronataukoilua oli takana liikaa, joten putosin kieseiltä jo koulutuksen alkuviikoilla ja meinasi siinä hinkukin liiskaantua kiesin rattaisiin. Hyvä, etten antanut periksi, sillä loppuvuosi oli antoisa. Oppimaan oppimisessa löytyi uusi vaihde, eikä vähiten Googlen ansiosta. Happy Coding!

Frontend & backend, joista jälkimmäinen ei todellakaan ole minun juttuni, mutta etummainen todellakin on, isosti. Osaan maalata autosta nätin ja helposti myytävän, mutta ei minusta ole konepellin alle virityksiä tekemään - liian vaarallista, liian helppoa hakkereille. Eikä siinä kannata rypistää ja itseään uuvuttaa, kun ei ole hinkua.

"Frontend tarkoittaa selaimen tulkitsemaa ja ihmiskäyttäjille visuaalisessa muodossa esittämää osuutta sivustosta, erotuksena palvelimen puolella toimivasta ohjelmistosta (backend). Frontendiin kuuluvat mm. tekstisisältö, värit, kuvat, typografia, käyttöliittymäkomponentit ja muut vastaavat asiat." Lähde: netti.

Kun huomasin, ettei koodauskokemukseni riitä backend-kieseillä pysymiseen nopeatempoisen ja lyhyen kurssin tarjonnalla, keskityin frontendiin. Olen toki ollut mukana koulutuksessa kuten kuuluukin, mutta tähdännyt sen osaamisen kartuttamiseen, jossa minulla on vahvuuksia ja jota kaiketi voin parhaiten hyödyntää jatkossa. Olen ahkerasti jumpannut Viopen kurssitehtäviä, W3Schools'in materiaalia ja FreeCodeCampin tehtäviä, mutta ennen kaikkea Codecademin loistavaa verkkokurssia (HTML, CSS, Bootstrap ja GitHup Pages, JavaSript). Samalla olen koodannut itselleni muutaman version verkkokäyntikortistani, josta viimeisin versio odottaa loppusiivousta ja verkkoon vientiä. Lista ohjelmista, joita en ole jumpannut ja jotka olen kokenut liian vaikeiksi, on turhauttava, mutta tyytyväinen olen silti. JavaScript ja PHP on otettava paremmin haltuun kevättalven aikana, ja on tehtävä, osana koulutusta, Titan second hand -putiikille kotisivut.

On palkitsevaa havaita syksyn stepit ja analysoida kipinöitä aiheuttaneita triggereitä, etenkin myönteisiä, mutta myös kielteisiä, jotka sysäävät loikkimaan eteenpäin, ottamaan asioita haltuun, kääntämään hierrettä oppimiseksi. Viimeisin triggeri oli Titan Facebook- ja Instagram-kuvat - paljon kännykällä otettuja mainioita kuvia, mutta pystykuvia. Pahus. Eikö kukaan enää kuvaa tavallisella kameralla, tavallisia kuvia, joista saa rajattua ja duunattua mitä vaan? Ilmeisesti ei, sillä maailma on muljahtanut Mobile First -muudiin. 

Hierteestäni seurasi hinkua & harjoitusta, rypistystä, oppimista. Muljahdusta. Otin haltuun video-editointiohjelman, jolla sain tehtyä pystykuvista ihan näpsäkän videon, josta on hyvä lähteä juoksua parantamaan kera uusien ohjelmakokeilujen. Yes!

Eikä kissakaan ehtinyt nääntyä nälkään, mikä on aina vaarana mamman jouduttua oppimispyörteeseen.

Oli ongelma, nyt on ratkaisu! #mobilefirst

Tutustu: Titan Ihanan Putiikin kivat kotisivut by Helena.